Gevelkachels

GevelkachelOm je huis te verwarmen heb je een grote keus uit verschillende soorten haarden en kachels. Heb je een oude woning dan kan er nog een klassieke open haard inzitten. Je kunt de open haard gebruiken, maar houd er dan rekening mee dat je met een open haard, in tegenstelling tot andere haarden een flink rendementsverlies hebt. Een gaskachel of een houtkachel lijken dan meer op zijn plaats, waar je weinig rendement mee verliest en beter gebruiksgemak. Een nadeel bij deze kachels is dat ze minder flexibel zijn. Zij moeten namelijk aangesloten worden op een schoorsteenkanaal en dat kan niet overal in je woning. Heb je toch behoefte om bepaalde ruimtes met een kachel te verwarmen, maar heb je geen schoorsteenkanaal in deze ruimte? Dan kun je als alternatief een gevelkachel aanschaffen.

Wat is een gevelkachel?

Een gevelkachel is meestal een gaskachel die aan de wand opgehangen kan worden. Het kenmerk van een gevelkachel is dat deze niet aangesloten hoeft te worden op een schoorsteenkanaal. Hierdoor kan de gevelkachel in principe overal in huis opgehangen worden. De gevelkachel heeft wel een afvoerkanaal nodig, maar dit een geveldoorvoer ook wel een muurdoorvoer genoemd. Een muurdoorvoer is op veel plekken in de woning gemakkelijk te creëren. Zo kan een gevelkachel gemakkelijk geïnstalleerd worden in een slaapkamer of een badkamer en is het een goed alternatief in woningen zonder een centrale verwarming. Een nadeel van een gevalkachel kan zijn, dat je niet kunt genieten van een vlammenspel. Veel gaskachel hebben juist een vlammenspel om de klassieke open haard te imiteren en veel mensen stellen daar ook prijs op. Wel kun je in de gevelkachel vaak een klein waakvlammetje zien.

Een gesloten systeem

Een gevelkachel is een gesloten systeem. Om de brandstof, in dit geval het gas, te laten ontbranden is er lucht nodig. Een kachel met een open systeem zal deze lucht vanuit de ruimte halen waar hij staat. Een gesloten systeem kachel moet deze lucht van buiten halen. In de meeste geval is dit dan ook gecombineerd met de afvoer van rookgas die via de geveldoorvoer naar buiten wordt geleid. Dit wordt een concentrisch systeem genoemd. Bij een concentrisch systeem gaat zowel de afvoer van schadelijke rookgassen als de aanvoer van lucht van buiten door één buis. De buis bestaat uit een binnenbuis waardoor het rookgas afgevoerd wordt, er omheen zit een andere buis waardoor de lucht toegevoerd wordt. Dit is een veilig systeem. Mocht er schade ontstaan aan de binnenbuis, zullen schadelijke stoffen niet de ruimte inkomen.

Design gevelkachel

Vooral in het verleden liet het design van een gevelkachel wel eens te wensen over. Normaliter heb je in een haard een ruimte voor het vlammenspel, een gevelkachel is bedekt met een lelijk rooster. Gelukkig is het design van de gevelkachel de afgelopen jaren wel verbeterd. Een groot voordeel van een gevelkachel is dat deze zeer plat gemaakt kunnen worden. Zo kun je de gevelkachel als een accessoire aan de want hangen. Ook technische is er het nodige veranderd. Moderne gevelkachels kunnen bijvoorbeeld met een afstandsbediening bediend worden.

Bron: Het Woongemak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *