Natuursteen badkamer

Het impregneren van natuursteen

Een vloer van natuursteen is erg mooi om te hebben, maar om het zo mooi te houden moet het ook af en toe onderhouden worden. Natuursteen onderhouden doe je door het te impregneren met speciaal impregneermiddel. Hiermee bied je de ondergrond de juiste bescherming en kan je nog lang genieten van de stralende vloer. In dit artikel lees je meer over het belang van natuursteen impregneren en welke voordelen het met zich meebrengt.

Waarom natuursteen impregneren?

Ondanks het feit dat natuursteen erg stevig en hard is, zijn ook natuursteen vloeren net als andere vloeren kwetsbaar voor schade en vuil. Regelmatig poetsen en oplettendheid kan dit tijdelijk voorkomen, maar uiteindelijk zullen vocht, vuil en ongelukken toch enkele schadepunten achterlaten. Denk dan aan krassen, smerige vlekken, of kale plekken. Zonder onderhoud zal de natuursteen naarmate de tijd vordert eindigen als een lelijke en onveilige vloer. Voorkom dit probleem door tijdig de natuursteen de impregneren. Hiermee breng je als het ware een beschermlaag aan die zowel waterdicht als vuilafstotend is en de vloer voor meerdere maanden of zelfs jaren zal beschermen tegen schade. Daarbij hoeft een geïmpregneerde natuursteenvloer minder vaak schoongemaakt te worden. Het is dus dubbel voordelig om je natuursteenvloer te impregneren.

Verschillende soorten impregneermiddelen

Natuursteen impregneren hoort nauwkeurig en met de juiste impregneermiddelen gedaan te worden. Aangezien niet alle natuurstenen hetzelfde zijn, verschillen ze qua onderhoud ook van elkaar. In het algemeen zijn vooral twee soorten impregneermiddelen populair. Dit zijn kleur verdiepende impregneermiddelen en transparante impregneermiddelen. Kleur verdiepende impregneermiddelen zorgen ervoor dat de kleur meer naar boven komt en soms wat donkerder lijkt. De kleur verandert dan niet, maar zal zich wel dieper uitstralen. Ben je al tevreden over de kleur van de natuursteenvloer? Dan heb je waarschijnlijk genoeg aan transparante impregneermiddelen. De vloer krijgt dan een beschermlaag, maar zal qua uiterlijk niet beïnvloed worden. Zorg er in ieder geval voor dat de impregneermiddelen die je gebruikt geschikt zijn voor de natuursteenvloer. Zo voorkom je namelijk onherstelbare schade. Lees de specificaties en instructies van het product dus goed door voordat je het gebruikt.

Natuursteen zelf impregneren?

Zelf natuursteen impregneren is mogelijk, mits je over de juiste materialen en kennis beschikt. Neem de instructies zorgvuldig door en zoek zo nodig extra informatie op. Onthoud wel dat net gelegd natuursteen nooit direct geïmpregneerd mag worden. Dit leidt namelijk tot schade en lelijke plekken. Wil je er zeker van zijn dat de mooie natuursteenvloer juist geïmpregneerd wordt? Schakel dan een specialist in. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *