Pellet brandstof voor ketel

Hoe werkt een pelletketel?

Een pelletketel brandt op houtkorrels. Daardoor brandt deze pelletkachel (andere benaming voor pelletketel) gelijkmatiger dan een houtkachel die op hakhout brandt. Ook kan er gebruik worden gemaakt van goedkope houtpellets die resteren uit de houtindustrie. Dat maakt deze kachel in potentie duurzaam, en er worden dan ook elk jaar meer pelletketels verkocht.

Hoe werkt zo’n kachel precies? Het is niet een kwestie van simpelweg een schep pellets in de kachel gooien en die in vlammen op zien gaan. Nieuwsgierig naar een pelletketel Diessen? Lees dan hier hoe dit slimme, moderne verwarmingsapparaat werkt.

Pelletketels werken automatisch

Een pelletketel bevat een vijzel, een gloeispiraal en twee ventilatoren. Al deze apparaten werken op stroom – de kachel moet dus aangesloten worden op het lichtnet of op een aggregaat. Als je de kachel start, dan gaat de gloeispiraal branden en draait de vijzel houtpellets uit het brandstofreservoir naar de verbrandingsruimte.

In deze ruimte wordt door een inwendige ventilator lucht (met zuurstof) over de pellets geblazen. Die ontbranden in de nabijheid van de gloeispiraal en geven een laag, gelijkmatig vuur af. Hierdoor warmt de kachel snel op. De tweede ventilator (convectieventilator) blaast dan lucht door de kachel heen, die verwarmd terug het vertrek in wordt gepompt. Tegelijk worden de verbrandingsgassen van het vuur door de schoorsteen weggeblazen.

Een pelletkachel bevat een thermostaat, waardoor er meer of minder pellets in de kachel worden gebracht. Is de ruimte op de gewenste temperatuur, dan stopt de kachel tijdelijk met pellets verbranden. De kachel bevat intelligente software, die rekening houdt met het formaat van de ruimte en daardoor de kachel heel efficiƫnt laat werken.

Wat zijn de voor- en nadelen van een pelletketel?

De slimme pelletketel heeft een paar pluspunten die hem populair maken:
*Een pelletkachel werkt automatisch, zonder dat je zelf het vuur op peil moet houden of hout moet toevoegen. Hij is dus gebruiksvriendelijk.
*De kachel brengt en houdt de ruimte waar hij staat perfect op temperatuur.
*Omdat het gebruikte hout afkomstig is van duurzame teelt, brengt het proces geen extra CO2 in de atmosfeer. De kachel is dus milieuvriendelijk.
*De rook en schadelijke gassen worden heel goed afgevoerd door de ventilator en leveren dus weinig stank of gevaar op.

Er zitten ook een paar nadelen aan het gebruik van dit apparaat:
*De verbranding van hout produceert as. Je moet dus na gebruik de kachel reinigen.
*Je kan veel minder materialen verbranden dan op een ouderwetse houtkachel. Alleen pellets zijn geschikt – en sommige soorten pellets minder dan andere.
*Er zijn beschermingsmechanismen in de kachel ingebouwd tegen het ontstaan van brand. Toch is er een beperkt brandgevaar aanwezig.

Bron: Bouwbedrijf Zuidholland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *