KringloopwinkelsWanneer ik tegenwoordig in een kringloopwinkel bij mij in de buurt rondneus, kan ik versteld staan van de enorme hoeveelheid boeken die daar wordt aangeboden. Ik zie boekenkasten vol oude boeken, maar ook recente boeken. Hoe kan dat? Hechten mensen tegenwoordig minder waarde aan het bezit van boeken? Vinden ze het niet meer belangrijk om een gevulde boekenkast in hun kamer te hebben staan? Vooral stapels boeken uit de jaren ’90 die er nog als nieuw uit zien, kleuren de kasten in deze winkel. En in andere kringloopwinkels is het precies hetzelfde verhaal.

Indrukwekkend

Ik kan onder de indruk zijn van de impact en de uitstraling die een boekenkast kan hebben. Daarmee bedoel ik vooral het verhaal dat de kast vertelt. Het meest onder de indruk ben ik van de boekenkast in het Anne Frankhuis. De draaikast die Anne toegang bood tot haar schuilplaats en voor haar eigenlijk het verschil maakte tussen leven en dood, vertelt wel een heel bijzonder verhaal. Deze kast maakt ook veel indruk op andere mensen. Zoveel, dat ze niet de neiging kunnen weerstaan de boekenkast aan te raken. Daarom is er nu een glazen beschermlaag omheen gemaakt.
De boekenkast van mijn muziekleraar stond niet vol met gewone boeken, maar alleen maar met muziekboeken. Stapels bladmuziek en grote oude muziekbanden gaven deze oude eiken boekenkast een bijzondere uitstraling. Als je zoveel bladmuziek in één kast kan bewaren moet je wel een heel bijzonder leven, een leven in een andere werkelijkheid leiden, dacht ik als kind.

Een kast met een verhaal

Iedereen die wél een gevulde boekenkast in de woonkamer heeft staan, vertelt daarmee bewust of onbewust iets over zichzelf. Mijn partner zegt dat onze boekenkast hem de mogelijkheid geeft om afstand te nemen, om te kunnen ontspannen. En ja, hij herleest dus boeken. Omdat hij het heel belangrijk vindt dat er overzicht is, en hij de boeken makkelijk terug wil kunnen vinden, heeft hij ze op alfabetische volgorde gerangschikt. Ik kan wel zeggen, dat hij dat na onze vele verhuizingen één van de leukste klusjes vindt om te doen. Want een mooi ingerichte boekenkast geeft hem geborgenheid. Dat beaamt mijn zoontje van tien die de boekenkast vooral heel gezellig vindt. En hij stelt dat je aan de boekenkast kan zien of iemand slim is. Dat betekent dat de keuze en hoeveelheid boeken een afspiegeling zouden moeten zijn van ons intellectuele leven? Ik denk niet dat je dat in deze tijd van e-boeken en e-readers nog kan stellen. Maar een gevulde boekenkast met boeken over allerlei onderwerpen en verschillende genres zegt natuurlijk wel iets over wat we belangrijk vinden en vonden.

Kleur bekennen

Tenslotte kan een gevulde boekenkast ook nog een hele andere functie hebben. Waar sommige mensen de boekenkast beslist weren uit hun interieur, zijn er steeds meer mensen die de boekenkast tot een bijzonder verlengstuk van hun interieur maken. Zij sorteren hun boeken op kleur. Je krijgt een prachtig regenboogeffect dat zorgt voor een rustgevende uitstraling.

Bron: woonenleven.nl

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *