Schakelaarsloten – Zijn ze sloten of een schakelaar?

Schakelaarsloten zijn zowel een slot als een schakelaar. Het vergrendelgedeelte kan van alles zijn, van een goedkoop enkel- of dubbel slot tot een hoog beveiligd slot. Ze zijn gebaseerd op het populaire nokslotontwerp. Aan de achterzijde bevindt zich de eigenlijke schakelaar die wordt geactiveerd wanneer de sleutel wordt gedraaid.

De schakelaar kan meerdere functies hebben en is verkrijgbaar in veel verschillende ontwerpen die gemaakt zijn van verschillende soorten materialen. Het type schakelaar dat wordt gebruikt wordt bepaald door wat hij moet bedienen. Als het gaat om het openen van een veiligheidspoort dan zouden de schakelcontacten gemaakt kunnen worden van een zilverkleurig gecoat materiaal; laten we echter zeggen dat de schakelaar gebruikt moet worden om een raket te lanceren; dan hij zou zijn gemaakt van een hoogwaardig materiaal dat meestal met vergulding is bekleed.

De schakelaar zelf heeft meerdere functies zoals:

– Aan/uit-functie waarbij de stroom wordt geleverd zolang de schakelaar in de aan-positie staat

– Momentele functie is waar de toets in de aan-positie wordt gezet en vervolgens terugveert.

– Aan-uit-functie is waar de schakelaar twee bewerkingen zou hebben, afhankelijk van de manier waarop de sleutel wordt gedraaid

De schakelaar kan ook enkelvoudig, dubbel of meervoudig zijn met elk een eigen toepassing. Een meervoudige schakelaar kan bijvoorbeeld vele toestellen bedienen met een enkele draai aan de sleutel. Ze kunnen ook zo worden ingesteld dat ze in een bepaalde volgorde werken. De verbinding met de schakelaar kan worden gemaakt door draad te solderen of aan de schakelklemmen te bevestigen. De schakelaar kan ook direct worden aangesloten op een PC-printplaat of computer.

Het slotgedeelte van het schakelaarslot is zeer vergelijkbaar met een nokkensluiting. Het kan worden gemaakt van een zinklegering of een messing coating in meerdere lagen.

Soort slot gebruikt:

– Hoge Beveiliging-Biedt het hoogste niveau van beveiliging

– Dubbelbaardslot-Biedt een gemiddeld veiligheidsniveau

– Enkelbaardslot- Biedt een economische utility type beveiliging

Schakelaarsloten worden nu gemaakt met een soort elektronische bediening in plaats van een sleutel. Dat kan een drukknop zijn, kaarttoegang, biometrisch of zelfs RFID. Schakelaarsloten bieden altijd een elektrische manier om een mechanisch apparaat te bedienen.

Sleutelmaker nodig in Haarlem? – Vind hier een sleutelmaker uit Haarlem!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *