ponsmachine

Wat houdt de techniek stansen in?

Stansen is een merkteken of pons achtergelaten op een voorwerp of een perforatie veroorzaakt door een ponsmachine. Het bestaat uit het verwijderen van materiaal. De geponste vorm, de knock-out genaamd, kan ofwel schroot zijn, zoals in het geval van het vervaardigen van geperforeerd plaatstaal, of het nuttige onderdeel (of blanco onderdeel dat blanco wordt genoemd) dat zal worden gebruikt bij de vervaardiging van een object door middel van stampen of door een andere bewerking.

Stansen methoden
Er zijn verschillende ponsmethoden:

 1. Klassiek ponsen: verwijderen van materiaal door gaten te maken.
 2. Knabbelen: dit bestaat uit het uitsnijden van een omtrek met behulp van meerdere stansen.
 3. Stansen: snijden van plano’s met speciaal gereedschap.

Het principe van stansen

Aangenomen wordt dat het stansen een afschuiving is met een gesloten vorm, daarom is het, wat betreft het knippen, een verschuiving van metaal in het dwarsvlak tussen twee staven, zonder dat deze niet vervormen of ophouden te bestaan. parallellen. Het ontstoppen van het gat gebeurt met behulp van een pons en een matrijs, twee gereedschappen die vergelijkbaar zijn met de bladen van een schaar. Op moderne productiemachines wordt stansen gekoppeld aan de nibbelfase voor het snel en vervormingsvrij snijden van complexe vormen in dunne platen.

Stansen precisie

 • Bepaalde parameters kunnen de precisie van het ponsen be├»nvloeden:
 • Slijtage van de gereedschapsgeleidingselementen
 • Gereedschapsslijtage
 • Het smeringsniveau, vooral als de speling laag is, dat de machine in grote series en / of automatisch produceert
 • Het spel tussen de tools
 • De valbreedte
 • De snijhoek, waardoor het risico op bramen ontstaat
 • Het elastische effect van het bewerkte vel

Waar wordt het voor gebruikt?

Stansen is een techniek voor het snijden van metaal waarmee u een groot gebied aan perforaties kunt maken, snel kunt frezen en in het algemeen precisiewerk kunt uitvoeren dat niet kan worden bereikt met lasersnijden. Het is de handeling van het scheren op een gesloten contour met behulp van een stempel die op een matrijs werkt. De stalen pons werkt als knippen en snijden gebeurt na een drukkracht. U kunt er ook complexe vormen mee bewerken en snijden zonder de metalen plaat te vervormen. Het is aan te raden om stansen te gebruiken wanneer de te snijden delen veel gaten, frezen, tappen of verschillende embossing vereisen, wat te duur of onmogelijk zou zijn om te bereiken met de lasersnijtechniek.
Bron: Woonenleven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *