Wat is spuitbeton en wanneer wordt het gebruikt?

Spuitbeton bestaat uit een mengsel van cement, toeslagmaterialen, water en de nodige hulpstoffen. Bij spuitbeton zal de betonspecie onder een bepaalde druk door een slang worden gevoerd. Samen met verneveld water en lucht wordt het tegen een plaat van een bekisting gespoten. Het gespoten materiaal zal daarna kunnen verharden tot een zeer sterk beton. Het materiaal wordt er meestal in dunne lagen opgespoten. De korrelgrootte van het toeslagmateriaal bedraagt maximaal 8 mm. Nadat het is aangebracht moet het goed worden nabewerkt, zodat het de juiste sterkte en afwerking zal bereiken.  

De voordelen van het  betonspuiten.

Een groot voordeel is dat er slechts eenzijdige bekisting wordt aangebracht. Het kan  ook worden gebruikt op de plaatsen waar door een onregelmatige vorm geen bekisting kan worden aangebracht. Door het spuiten van het beton wordt een uitstekende afdichting bereikt.

Waar wordt het spuiten van beton toegepast?

Het wordt vooral gebruikt op die plaatsen waar een brandwerende en vuurvaste bekleding vereist is. Ook bij reparaties aan betonoppervlakken is het spuiten van beton een goede methode. Vaak wordt deze manier van werken toegepast bij renovaties of het eventueel herstellen van betonconstructies. Het spuiten van beton is ook zeer geschikt voor bijvoorbeeld het opspuiten van beton bij zwembaden die een afwijkende vorm hebben. De ontwerpers houden er bij hun ontwerp al rekening mee dat er gebruik  moet worden gemaakt van betonspuiten wanneer het product afwijkende vormen heeft.

Meer informatie nodig? Klik dan hier.

De methoden die gebruikt worden om het beton te spuiten.

We kennen twee verschillende methoden. Dat zijn de droge- en de natte methode.

De droge methode.
Bij het droog spuiten van het beton wordt de kant en klare mortel onder hoge druk op het oppervlak gespoten. In de spuitkop wordt pas het water toegevoegd. Op deze manier kan zo een onbeperkte laagdikte worden aangebracht. Het nadeel van de droge methode is dat het tijdens het bewerken veel meer stof zal opleveren dan bij de natte methode. Voor grote laagdiktes wordt deze methode gebruikt.

De natte methode.
Hierbij zal het beton, voor dat het gespoten wordt, helemaal vermengd zijn. De juiste hulpstoffen en water zijn hierbij al aan toegevoegd. Een belangrijk voordeel hierbij is dat er veel minder stofvorming is.

Het toepassen van lijmbewapening.

Lijmbewapening is een gespecialiseerde methode om bepaalde beton- of houtconstructies constructief te versteken. De bewapening zal uitwendig worden verlijmd. Een stalen lijmwapening aanbrengen is zwaar. Ook moet een stalen lijmwapening verankerd worden. Daarom wordt er tegenwoordig vaak voor een koolstoflijmwapening gekozen. Het is niet alleen sterker dan staal, maar ook veel lichter. Het aanbrengen vergt ook veel minder tijd. Dat is dan ook een reden om het regelmatig te gebruiken. De aangebrachte lijmwapening kan nog afgewerkt worden door het aanbrengen van een speciale coating. Omdat hierbij in meeste gevallen niets hoeft te worden verankerd zal het ook minder tijd vergen om het aan te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *