Buizen en pijpen

Wat zijn de verschillen tussen pijpen en buizen?

De termen pijpen en buizen worden in de techniek veelal door elkaar heen gebruikt. Een pijp of buis wordt gebruikt als onderdeel van een installatie of van een machine. Het zijn holle cilinders die het mogelijk maken om vloeistoffen of gassen veilig te transporteren in een gebouw, een bepaalde ruimte of in een machine. Buizen worden gemaakt van verschillende materialen, waarvan voornamelijk metalen en metaallegeringen. Je kunt buizen en pijpen verkrijgen in diverse lengtes, diameters en met verschillende wanddiktes. Maar zijn er ook verschillen tussen pijpen of buizen, of betekenen ze precies hetzelfde?

De betekenis van een pijp

Pijpen worden in de techniek niet als gelijkwaardig aan buizen beschouwd. Er zit namelijk een verschil in de maatvoering die de pijp van de buis onderscheidt. Wanneer we het over de maat van een pijp hebben, doelen we op de binnendiameter. Deze binnendiameter noemen we ook wel de inwendige diameter. Dat verklaart de afkorting (ID) die veelal gebruikt wordt om de maat van een pijp aan te geven. Er zijn veel verschillende soorten pijpen, maar ze hebben een ding gemeen: het zijn dikwandige installaties. Het verbinden van pijpen kan op verschillende manieren; door ze te lassen of door schroefdraad op de pijp te snijden en middels schroefdraadkoppeling aan een andere pijp te bevestigen.

Maar wat is een buis dan?

Een buis wordt gekenmerkt door een dunnere wanddikte dan de pijp. Schroefdraad snijden op buizen is dan ook niet mogelijk. Buizen zijn de moderne oplossing die in veel situaties de meer traditionele pijp vervangen. Bij de maatvoering van buizen meten we de buitendiameter. Dit korten we af als UD (uitwendige diameter). Dankzij de dunnere wanden zijn buizen eenvoudiger te buigen dan pijpen. Met buigtangen of elektrische buigmachines kun je de buizen in de gewenste hoek buigen.

Verwarring door verschillende afmetingen

In de praktijk ontstaat er regelmatig verwarring door de verschillende definities van buizen en pijpen. Veel mensen gebruiken de termen door elkaar heen en hierdoor vervagen de grenzen tussen de begrippen langzaam. Wanneer je als leek met een vakman over buizen of pijpen spreekt bestaat de kans echter dat je verkeerd wordt begrepen. Dit kan uiteindelijk leiden tot verkeerde bestellingen. Dit kan extra kosten met zich meebrengen of je project loopt vertraging op. Daarom is het belangrijk om heel duidelijk aan te geven wat je nodig hebt als je een bestelling plaatst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *