Alles over het reinigen van de zonnepanelen

Share Article

Het plaatsen van zonnepanelen biedt bewoners tegenwoordig een hoop voordelen. De aanschaf van zonnepanelen is immers niet voor niets een heuse trend geworden de afgelopen jaren. Mede door de schommelende energieprijzen zijn zonnepanelen steeds aantrekkelijker geworden. Na de plaatsing van de zonnepanelen ben jij jouw eigen energieleverancier en voorzie jij het huishouden op een duurzame wijze van energie.

Toch kan het rendement, oftewel de hoeveelheid energie dat een zonnepaneel kan produceren, op termijn afnemen. Dit heeft te maken met de omstandigheden en de afname van kwaliteit. Om lange tijd te kunnen genieten van een optimaal rendement is het belangrijk om de zonnepanelen regelmatig te onderhouden. Ben jij benieuwd naar de stappen en het regelmaat van het onderhoud? Lees snel verder.

Waarom moet ik mijn zonnepanelen onderhouden?

Het schoonmaken van jouw zonnepanelen is erg verstandig. Indien de zonnepanelen niet schoongemaakt worden, zullen de panelen op termijn steeds vuiler worden, waardoor zij minder zonlicht op kunnen vangen. De zonnepanelen hebben immers vrijwel iedere dag te maken met zand, stuifmeel, bladeren en vogelpoep. Helaas zorgt een flinke regenbui niet voor een optimale reiniging van de zonnepanelen, waardoor jij toch af en toe een schoonmaakploeg zal moeten inhuren.

Hoe reinig ik mijn zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn erg kwetsbaar, waardoor de reiniging niet gemakkelijk is. Een kras is immers snel gemaakt. Doordat de zonnepanelen ook op hoogte gereinigd zullen moeten worden, raden wij aan om de reiniging uit te besteden. Er zal immers gewerkt moeten worden met zacht apparatuur en speciaal water (osmose) om de kwaliteit van de zonnepanelen te behouden. Met een professional ben jij bovendien verzekerd van een succesvolle reiniging.

Hoe vaak moet ik mijn zonnepanelen (laten) reinigen?

Het is overigens niet nodig om iedere maand een professional langs te laten komen voor een reiniging. Het schoonmaken van zonnepanelen zal ongeveer eens met vijf jaar plaatsvinden. Hierbij spelen de weersomstandigheden overigens een belangrijke rol. Indien er over een langere tijd weinig regen is gevallen, zullen de zonnepanelen sneller toe zijn aan een reiniging. 

Hoe houd je de zonnepanelen zo schoon mogelijk?

Tussen twee schoonmaakbeurten is het prettig om de zonnepanelen ook zo schoon mogelijk te houden. Maar hoe realiseer je dat zonder zelf het dak op te moeten? De meeste zonnepanelen verliezen hun rendement door de vogels onder zonnepanelen. Vogels nestelen zich immers al te graag onder de zonnepanelen om zich op te warmen in te winter en te schuilen voor de zon in de zomer. Hierdoor komt er echter een hoop vogelpoep terecht op de zonnepanelen. Door zonnepanelen vogelwering te plaatsen, is het voor vogels onmogelijk zich te nestelen onder de panelen, waardoor de hoeveelheid vogelpoep op en rondom de panelen behoorlijk zal afnemen.

You might also like

Materiaal

Wat moet je weten over de Sunshower deluxe?

Iedereen vindt het in de praktijk natuurlijk wel fijn om over een mooi kleurtje te beschikken. Dat is echter veelal eenvoudiger gezegd dan gedaan. Regelmatig

Omgevingsmanagement
Management

Omgevingsmanagement

Als er projecten in de publieke ruimte op stapel staan is het van belang dat daar draagvlak voor is onder de omwonenden.  Als dat niet

#Mindey

@mindey