Een duurzaam huis bouwen? Deze tips mag je niet missen

Share Article

Duurzaamheid wordt tegenwoordig steeds belangrijker. Niet alleen in onze levensstijl, maar ook in onze huizen. Er komt dan ook steeds meer aandacht en vraag naar het bouwen van een duurzame woning. Maar welke aspecten zijn hiervoor belangrijk en hoe kun je tijdens de bouw van je nieuwe woning aan duurzaamheid denken? In dit artikel geef ik je enkele tips. 

Kies de juiste partijen voor de bouw

Wanneer duurzaamheid voor jou erg belangrijk is tijdens het bouwen van je woning, dan wil je jezelf omringen met mensen die dat net zo belangrijk vinden. In eerste instantie zul je dan ook een aannemer moeten vinden die zich hierop richt. Wees gerust, tegenwoordig zijn er steeds meer bouwbedrijven die rekening houden met duurzaamheid. Een voorbeeld hiervan is Hunebouw, een bouwbedrijf in de buurt van Meppel. Wanneer jij een goede aannemer gevonden hebt die op de hoogte is van jouw wensen, dan zal de rest vanzelf volgen. De aannemer kan zo namelijk partijen verzamelen die ook voor duurzaamheid staan. 

Beperk het transport van materialen en afval

Hoewel je transport nooit helemaal kunt voorkomen, kun je er wel rekening mee houden. Kies voor materialen die je in de buurt kunt verkrijgen en die niet vanuit de andere kant van het land moeten komen. Zorg er uiteraard ook voor dat het afval op de juiste manier wordt afgevoerd, zodat je de minste uitstoot veroorzaakt. 

Denk aan duurzame elementen

Wanneer je een duurzaam huis wilt laten bouwen, dan zul je je wel eerst goed in moeten lezen wat duurzaamheid betekent en hoe je het kunt toepassen. Door van tevoren een plan te maken van de duurzame elementen die je wilt verwerken en deze ook in het ontwerp terug te laten komen, kun je jouw duurzame woning echt tot werkelijkheid laten komen. Twijfel je over bepaalde elementen? Bespreek dit dan met een expert of met je aannemer. Hij of zij kan je advies geven en kan je misschien ook andere dingen aanbevelen.
Duurzame elementen die aan bod kunnen komen zijn: 

  • Zonnepanelen
  • Warmtepomp
  • Vloerverwarming
  • Isolatie

Gebruik onderhoudsarme producten

Naast bovengenoemde elementen is het ook belangrijk om na te denken over je materiaalkeuze. Het ene materiaal is nu eenmaal duurzamer dan het andere materiaal. Denk hierbij aan het verschil tussen kunststof en hout. Kunststof is hierbij een stuk duurzamer omdat het veel langer meegaat en minder schade ondergaat van externe invloeden. Maar ook keuzes van verf en andere bouwmaterialen kunnen verduurzaamd worden.

You might also like

Materiaal

Wat moet je weten over de Sunshower deluxe?

Iedereen vindt het in de praktijk natuurlijk wel fijn om over een mooi kleurtje te beschikken. Dat is echter veelal eenvoudiger gezegd dan gedaan. Regelmatig

Omgevingsmanagement
Management

Omgevingsmanagement

Als er projecten in de publieke ruimte op stapel staan is het van belang dat daar draagvlak voor is onder de omwonenden.  Als dat niet

#Mindey

@mindey