Hoe bouw je jouw eigen huis: een aantal tips

Share Article

Steeds meer mensen kiezen ervoor om het bouwproces van een eigen huis zelf te regelen. Zeker als er een beetje ervaring is in de bouwsector is het een manier om flink wat geld te besparen op de bouwkosten van een nieuw huis. Heb jij dus een stuk grond en wil je graag een huis daarop bouwen? Of is je oude huis toe aan de sloop en ga je er naast een nieuw huis bouwen? Dan vertellen we in dit artikel een aantal dingen waar je aan moet denken en tips die je kunt gebruiken.

Een eigen huis bouwen

Mannen met twee rechterhanden vinden het vaak een leuke uitdaging om zelf een huis te gaan ontwerpen en uitvoeren. Het leuke eraan is dat er een hoop uitdaging en vrijheid in zit. Je kunt de uitvoering precies doen zoals je het zelf graag wilt. Wees echter niet té enthousiast en begin niet gelijk met een fundament. Het is namelijk bijvoorbeeld erg belangrijk om te kijken of je een vergunning nodig hebt (meestal wel) en of je die kunt krijgen. We raden je natuurlijk aan om pas als je die op zak hebt, te beginnen aan het bouwen van je eigen huis. Sla dus nog geen heipalen als je geen vergunning hebt.

Een vervelend bestemmingsplan

Het komt vaak voor dat het bestemmingsplan moet worden veranderd als je een huis wilt bouwen op een bepaalde plek. Je moet altijd rekening houden met de omgeving, de buren moeten hun goedkeuring geven en in sommige regionen moet er een advertentie in de krant komen met de vraag of de dorps- of stadsbewoners in de buurt er geen problemen mee hebben dat jij een woning van drie verdiepingen bouwt op een bepaalde plek.

Een planning maken

Als jij denkt aan het bouwen van je eigen huis, heb je vast al wel eens de tijd genomen om een planning te maken of een tekening te maken van hoe zo’n huis er komt uit te zien. Het is erg belangrijk dat je overal aan denkt: van stroomkabels tot waterafvoer en van gasleidingen tot watertoevoer.

Kosten berekenen van je huis

Heb je eenmaal een goede planning en een goede tekening, dan kun je ook de kosten beramen van het bouwen van je eigen huis. Je kunt bijvoorbeeld berekenen hoeveel materialen je nodig hebt, welke instrumenten je moet huren. Als je een kelder moet graven, moet je ook denken aan het huren van graafmachines en als je zelf ook wilt heien moet je een bedrijf vinden die dat kan verhuren. Bij deze machineverhuur kun je alle soorten instrumenten en machines huren die je nodig hebt voor je huis.

Goedkoper uit

Uiteindelijk is het wel ongeveer te verwachten dat je onderaan de streep goedkoper uit bent als je een huis zelf bouwt. Alles wat je zelf doet is niet alleen goedkoper, maar je hoeft ook geen belasting te betalen over de werkuren van de werknemers. Waar je wel aan moet denken is de tijd die jij investeert om je eigen huis te bouwen: een bouwproces dat je zelf doet, duurt over het algemeen veel langer dan een gemiddelde aannemer dat zou doen.

You might also like

Materiaal

Wat moet je weten over de Sunshower deluxe?

Iedereen vindt het in de praktijk natuurlijk wel fijn om over een mooi kleurtje te beschikken. Dat is echter veelal eenvoudiger gezegd dan gedaan. Regelmatig

Omgevingsmanagement
Management

Omgevingsmanagement

Als er projecten in de publieke ruimte op stapel staan is het van belang dat daar draagvlak voor is onder de omwonenden.  Als dat niet

#Mindey

@mindey