Hoe maak je zindelijk worden leuk voor jou en je kind?

Tref je steeds vaker droge luiers aan bij je kind? Geeft het, verbaal of non-verbaal, steeds vaker aan als het moet plassen of poepen? Heb je het gevoel dat hij of zij eraan toe is om zindelijk te worden? Dan wordt het tijd om de nodige maatregelen in het huis te treffen, en met je kind aan zindelijkheidstraining te beginnen. Eerste vereiste? Veel geduld.

Geduld

Kinderen zijn niet binnen 1 dag zindelijk, houd er dus rekening mee dat het hele proces best een tijdje kan duren. Sommige kinderen zijn overdag al snel droog, maar hebben tijdens de nacht nog wel een tijd een luier nodig, soms zelfs tot ver in de kleuterleeftijd. Niets om je zorgen over te maken, dat komt vanzelf wel goed. Er zijn ook kinderen bij wie het juist tijdens de nachten al heel snel goed gaat, maar die hebben dan overdag weer regelmatig een ongelukje. Er zijn overdag ook zoveel afleidingen, zoveel leuke dingen om te doen. Op tijd naar de wc gaan wil er dan weleens bij inschieten…

Je mag je kind best een beetje stimuleren als het om zindelijk worden gaat, maar zorg dat je altijd relaxed blijft en het kind niet onder druk zet. Boos worden is niet nodig, en werkt zelfs averechts. Ieder kind wordt uiteindelijk zindelijk, houd dat goed in je achterhoofd, en dat proces gaat echt niet sneller als jij boos of ongeduldig raakt. Zorg dat naar de wc gaan leuk en ontspannen is, en je kind niet het gevoel krijgt dat het moet ‘presteren’. Zo is de sfeer een stuk fijner voor je kind, maar zeker ook voor jezelf.

Maak het makkelijk

Is je kind bezig om zindelijk te worden? Zorg dan dat het geen ingewikkelde toeren hoeft uit te halen om de wc te bereiken. Zorg voor makkelijke kleding, die simpel uit te trekken is als het moment om naar de wc te gaan is aangebroken. Niks zo sneu als een kind dat zelf aangeeft naar de wc te moeten, en het dan toch in de broek doet omdat die zo lastig uit gaat. Laat je kind gerust binnen in alleen een onderbroek rondlopen, zo wordt het regelmatig herinnerd aan het feit dat het nu naar de wc gaat én voorkom je dat het de broek te laat uit heeft.

Ook op het toilet zelf kun je wat maatregelen treffen. Zorg bijvoorbeeld voor een toiletbril verkleiner. Dit is een kinder wc bril, die je vast op je eigen bril kunt monteren, of bij ieder bezoekje op de pot kunt plaatsen. Dat maakt het ‘grote gat’ waar het kind plots boven hangt wat minder intimiderend, en bovendien zit het ook nog eens een stuk lekkerder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *