Hoe werkt een Pelletkachel?

Share Article

U kunt de pelletkachel als een moderne versie van de houtkachel zien. Houtkachels en open haarden verbranden houtblokken. Die zijn vaak moeilijk aan het branden te brengen. De verbranding daarvan is niet zo efficiënt, en de opslag en de hantering van houtblokken is lastig. Zoals al is gezegd, hebben pellets een vaste vorm en daarnaast een homogene samenstelling. Daar wordt het ontwerp van een pelletkachel op afgestemd. Een pelletkachel heeft een automatische ontsteking en een elektronische regeling met sensoren, waarmee de temperatuur goed mee kan worden geregeld. Er is een ventilator die de rookgassen wegblaast.

Kiezen voor pellets van zachthout of hardhout?

Of u voor pellet hout van hardhout of zachthout gaat, is een persoonlijke keuze waarbij u een aantal feiten mee kunt laten wegen. Stookt u weinig of brandt uw openhaard maar kort, of is het niet heel koud, dan is hardhout fijner. Het is namelijk gemakkelijker aan te krijgen en er komen langer vlammen vanaf. Zachthout moet eerst goed op temperatuur komen waarna de warmte zich geleidelijk aan verspreidt. Pellets van hardhout zijn vaak goedkoper. Hoe de pellet gemaakt is, is vaak belangrijker dan van welke houtsoort. Dat bepaalt de hoeveelheid as en het vochtigheidspercentage. Met een vochtigheidspercentage van circa 10% brandt het hout beter en stoot het minder CO2 uit.

Waarom hout pellet voor verwarming gebruiken?

We kijken hier met name naar het duurzame karakter van het verwarmen met houtpellets. We noemden al dat voor houtpellets geen bomen worden gekapt, omdat ze van afvalhout worden gemaakt. De efficiënte van de verbranding van houtpellet is zeer goed. Er blijft na verbranding weinig as over. Net als bij de verbranding van alle fossiele brandstoffen komt er CO2 vrij. U zou de verbranding van hout echter als CO2-neutraal kunnen zien. Dat geldt als er voldoende nieuwe aanplant plaatsvindt, die het CO2 kan opnemen. Voor aardgas geldt dat bijvoorbeeld niet. Houtpellets kunnen met de stijgende gasprijs een prima alternatief voor die brandstof zijn.

You might also like

Materiaal

Wat moet je weten over de Sunshower deluxe?

Iedereen vindt het in de praktijk natuurlijk wel fijn om over een mooi kleurtje te beschikken. Dat is echter veelal eenvoudiger gezegd dan gedaan. Regelmatig

Omgevingsmanagement
Management

Omgevingsmanagement

Als er projecten in de publieke ruimte op stapel staan is het van belang dat daar draagvlak voor is onder de omwonenden.  Als dat niet

#Mindey

@mindey