In 4 stappen je tuin bankje opknappen

Share Article

Niets geeft zo’n idyllisch gevoel als lekker op een houten bankje in de tuin zitten. Hout is echter een materiaal dat sterk beïnvloed wordt door het weer. Een houten bankje in de tuin is dus fijn en ziet er leuk uit, maar het vraagt wel iets meer onderhoud dan je kunststof tuinmeubels. Om doorzakken en splinters te voorkomen, is het daarom belangrijk om te weten hoe je de beste houtbescherming voor je bankje uitvoert. In dit stappenplan leer je precies hoe je jouw tuin bankje kunt opknappen. Je kunt dit stappenplan natuurlijk ook gebruiken voor al het andere houtwerk in je tuin.

1. Een snelle schoonmaak

De eerste stap is het simpelweg schoonmaken van je bankje. Dit hoeft niet met een sopje, maar kun je gemakkelijk doen met een zachte borstel. Veeg hiermee alle viezigheid van het bankje af, zoals zand en spinnenwebben. Tijdens het schoonmaken kun je kijken of er ergens stukken hout zijn afgebrokkeld of lijken te rotten. Dit bepaalt namelijk hoe gemakkelijk je bankje te redden is. Los gebrokkeld hout hoeft niet per se een probleem te vormen, zolang je er tijdig bij bent en het bijvoorbeeld niet bij het zitvlak is of aan de poten. Als jouw bankje er nu schoon uitziet, kun je verder met de volgende stap.

2. Tijd om te schuren

Na de schoonmaak is het tijd om te schuren. Hiervoor kun je een schuurmachine gebruiken als je deze hebt, maar met normaal schuurpapier lukt het ook. Begin met grover schuurpapier en ga hiermee over al het hout van je bankje. Wanneer de bovenste laag aan verf flink vervaagt, kun je overgaan op fijner schuurpapier. Met het fijne schuurpapier zorg je ervoor dat je alle stukken hout mooi vlak maakt en dat er geen losse houtsplinters meer zijn. Het fijne schuurpapier is belangrijk om zonder scherpe randjes op je bankje te kunnen zitten. Deze stap is heel belangrijk, omdat je het bankje ontdoet van de dekkende laag die de houtbescherming in de volgende stap kan tegenhouden. Door dit weg te schuren, creëer je een oppervlak dat open staat voor de juiste houtbescherming en dit dus goed tot zich neemt.

3. Een goede laag extra houtbescherming

Nu is het tijd om te kiezen hoe je wilt dat jouw bankje eruit komt te zien. Het houtbeschermende product dat je kiest, bepaalt namelijk de uitstraling van je bankje. Je kunt kiezen uit beits, lazuur, olie of vernis. Ze hebben allemaal een net iets andere werking, maar zorgen er wel allemaal voor dat jouw hout beschermd is tegen water en UV-stralen. Zo blijft het hout van je bankje langer goed. Dit is het verschil tussen de verschillende soorten houtbescherming en hoe jouw bankje eruit zal komen te zien:

  • Beits: Beits is een dikkere laag beschermingsmiddel dat je over je houten bankje smeert. Dit zorgt voor een redelijk dikke laag bescherming die vooral de buitenste lagen van het hout beschermt. Je kunt kiezen uit transparante beits, maar ook beits met kleur. In beide gevallen zul je de houtnerven hoogstwaarschijnlijk nog kunnen blijven zien.
  • Lazuur: Lazuur trekt goed in hout en beschermt daardoor zelfs het binnenste gedeelte van het hout. Het werkt dus door alle lagen van het hout heen, zodat het goed beschermd is. Ook lazuur kan zowel transparant als met een kleur zijn, maar zal een iets minder dekkende laag vormen dan beits.
  • Olie: Net als lazuur trekt olie diep in het hout. Het accentueert de diepe kleuren van het hout en zorgt ervoor dat het er glanzend uit komt te zien. Daarnaast voedt het het hout wat meer van binnen, waardoor het soepeler blijft en minder snel uitdroogt. Het is niet voor niks dat mensen hun hardhouten vloeren om de zoveel tijd insmeren met olie, want je houtwerk ziet er direct een stuk luxueuzer uit.
  • Vernis: Vernis is de meest dekkende laag en werkt daardoor minder goed helemaal door naar de binnenste lagen van het hout. Het biedt echter uitstekende bescherming aan de buitenkant, waardoor regenwater minder makkelijk in de diepere lagen van het hout kan komen. Ook vernis is in verschillende kleuren én transparant verkrijgbaar.

Wil je jouw bankje nog verven naderhand? Dan kies je het best voor een olie of lazuur, omdat deze dan de diepere bescherming aanpakken, terwijl de verf een extra beschermende laag aan de buitenkant biedt.

Let op: Al deze houtbescherming heeft een goede tijd nodig om te drogen. Doe het werk buiten in je tuin, zodat je geen last hebt van de dampen die vrijkomen, maar laat het in je schuur drogen. Zo plakken er geen losgewaaide bloemblaadjes aan je bankje vast. Het kan tot wel twee dagen duren, voordat je houtbescherming volledig droog is.

4. Wel of geen kleurtje?

Als je houdt van de natuurlijke uitstraling van hout, dan ben je na stap 3 klaar en kun je volop genieten van je houten bankje in je tuin. Wil jij juist dat jouw bankje een unieke uitstraling krijgt die matcht met andere onderdelen van je tuin of huis? Dan kun je er nog voor kiezen om je bankje te verven. Gebruik hiervoor houtverf voor buiten, omdat deze vaak extra water- en UV-bestendig zijn dan verf voor binnen. Je kunt werkelijk elke kleur kiezen die je wilt. Zorg ervoor dat je een goede laag aanbrengt. Als deze niet geheel dekkend is, wacht dan tot de onderlaag droog is, voordat je een volgende dekkende laag gaat toevoegen. Zo voorkomen je klontering.

5. Tijd om te genieten

Of jouw bankje nu in de volle zon komt te staan of aan het water, je weet zeker dat jouw houten bankje nu goed beschermd is tegen alle weersomstandigheden. Het is nu dus tijd om lekker te ontspannen op het bankje waar je hard aan hebt gewerkt. Dat je over ongeveer vijf jaar dit hele stappenplan opnieuw moet volgen, zodat jouw bankje weer extra goed beschermd wordt, kun je nu mooi nog even voor je laten. Want niks is zo fijn als lekker buiten zitten in je tuin, op een bankje waarvan je weet dat je deze future-proof hebt gemaakt. Geniet ervan!

You might also like

Materiaal

Wat moet je weten over de Sunshower deluxe?

Iedereen vindt het in de praktijk natuurlijk wel fijn om over een mooi kleurtje te beschikken. Dat is echter veelal eenvoudiger gezegd dan gedaan. Regelmatig

Omgevingsmanagement
Management

Omgevingsmanagement

Als er projecten in de publieke ruimte op stapel staan is het van belang dat daar draagvlak voor is onder de omwonenden.  Als dat niet

#Mindey

@mindey