Lekkage aan het dak, wat nu?

Share Article

Een plat dak kan na verloop van tijd gaan lekken. Dat kan door allerlei factoren komen, maar feit blijft dat een lekkend dak verholpen moet worden. Maar stel je hebt een lekkend dak, wat zijn dan de stappen die je moet doorlopen om te voorkomen dat een kleine lekkage uitgroeit tot een groot probleem? We helpen je alvast een beetje op weg, zodat je straks weet wat de dakdekker in Zwolle komt doen.

Hoe komt lekkage eigenlijk tot stand?

Lekkage kan – het is al gezegd – op allerlei manieren tot stand komen. De meest voorkomende oorzaken zijn een beschadiging, een verstopte dakgoot of oud en versleten daklood. Allereerst de beschadiging: die kan komen door een storm, of omdat mensen veelvuldig op het dak lopen. Een storm kan takken meebrengen die op het dak vallen en daar voor beschadigingen zorgen. Die beschadigingen zijn klein, maar laten wel water door en dat is precies het probleem. Een verstopte dakgoot geeft water geen kans om weg te stromen en dus stroomt het uiteindelijk over het dak, wat dus voor lekkage kan zorgen. Tenslotte is er het daklood, dat na verloop van tijd zijn functie wat kan verliezen omdat het gewoon oud en versleten is. Hoe de lekkage ook tot stand komt, het is tijd voor actie.

Waarom moet het snel hersteld worden?

Omdat vocht een destructief goedje is. Vocht heeft de buitengewoon vervelende neiging om overal in te gaan zitten en daar schade aan te richten. Denk aan schimmel, vochtplekken in het plafond of zelfs een door vocht aangetaste dakconstructie. Dit laatste is wel echt funest, want als de dakconstructie begint te rotten heb je wel echt een probleem. Het herstel van zo’n constructie is erg duur en had makkelijk voorkomen kunnen worden als je gewoon wat eerder had gehandeld.

Hoe wordt het hersteld?

De gebruikelijke methode voor herstel van daklekkage, is dat de plek van de lekkage geïsoleerd wordt. De directe omgeving wordt dan droog gemaakt, waarna er een reparatiestukje over de plek wordt gebrand. Dit is vaak een klus die vrij snel geklaard wordt en dus hoeft een kleine beschadiging geen grote gevolgen te hebben. Het kan echter zijn dat de lekkage veel omvangrijker is en dat het niet een kwestie is van een kleine beschadiging, maar juist veel meer een gevalletje groot onderhoud is. Een dak dat volledig gerenoveerd moet worden is een dak dat overal kan lekken en waar al jaren niet meer naar om is gekeken. 

Hoe nu verder?

Is het dak eenmaal hersteld, dan is het belangrijk om te voorkomen dat het nog eens kan gebeuren. Goed onderhoud is dan van groot belang en dus is het raadzaam om dezelfde expert die het dak heeft gerepareerd regelmatig terug te laten komen voor onderhoud. Daarmee voorkom je dat het dak je ooit nog voor vervelende verrassingen stelt en zorg je ervoor dat je niet meer bang hoeft te zijn voor grote regenbuien of ander onheil. Je dak kan er tegen, zoveel is duidelijk. En een goed dak is een groot goed.

You might also like

Materiaal

Wat moet je weten over de Sunshower deluxe?

Iedereen vindt het in de praktijk natuurlijk wel fijn om over een mooi kleurtje te beschikken. Dat is echter veelal eenvoudiger gezegd dan gedaan. Regelmatig

Omgevingsmanagement
Management

Omgevingsmanagement

Als er projecten in de publieke ruimte op stapel staan is het van belang dat daar draagvlak voor is onder de omwonenden.  Als dat niet

#Mindey

@mindey