Uitleg over hoe je zelfstandig de fundering maakt

Share Article

Een fundering gebruik je als basis om op te bouwen. Een fundering geeft voldoende stevigheid aan de bodem en zorgt ook dat je waterpas kunt bouwen. Een fundering kun je bijvoorbeeld nodig hebben voor het bouwen van een huis, schuurtje, aanbouw, garage, maar ook een vijver of een zwembad. Hoe moet je precies een fundering maken? Hieronder lees je wat de belangrijkste stappen zijn bij het maken van een fundering en waar je op moet letten.

Voorbereiding

Het maken van een fundering vraagt om een goede voorbereiding. Een complete uitleg over een fundering maken kun je hier online vinden. Door het plaatsen van de fundering goed voor te bereiden, zorg je dat je straks een stevige en rechte ondergrond hebt waar je verder op kunt bouwen. Als je een fundering namelijk niet goed maakt, zal hetgeen je erop plaats daar ook last van ondervinden. Het is dan ook belangrijk om vooraf te bepalen wat de locatie en afmetingen van de fundering zullen zijn en welke materialen je allemaal nodig hebt om de fundering te kunnen plaatsen.

Graafwerk

De volgende stap is om de fundering uit te zetten met behulp van paaltjes en koorden. Hiermee kan je zien of je de juiste afmetingen hebt bepaald en of het goed staat ten opzichte van andere gebouwen of objecten eromheen. Hierna volgt het uitgraven van de plek waar de fundering komt. Het beste is om een diepte van zo’n 30 centimeter aan te houden en daarnaast 10 centimeter breder te graven dan de uiteindelijke oppervlakte van de fundering, omdat je hier de bekisting van de fundering zal plaatsen.

Fundering plaatsen

Nu het graafwerk is gedaan, vul je het gat op met een mengsel van kiezels en zand. Hierna maak je de bekisting voor de fundering op het eerder gegraven gat. Zorg ervoor dat de bekisting de hoogte van de fundering heeft, want hierin ga je het beton storten. Let er ook op dat alle planken waterpas staan. Voordat je beton gaat storten, leg je bouwfolie op de bodem van het gat en daarom wapeningsmatten die het beton op zijn plek houden. Vervolgens prepareer je het beton en giet je dat in het gat van de fundering. Stamp het beton goed aan zodat er geen luchtbellen in zitten en strijk het mooi glad.

You might also like

Materiaal

Wat moet je weten over de Sunshower deluxe?

Iedereen vindt het in de praktijk natuurlijk wel fijn om over een mooi kleurtje te beschikken. Dat is echter veelal eenvoudiger gezegd dan gedaan. Regelmatig

Omgevingsmanagement
Management

Omgevingsmanagement

Als er projecten in de publieke ruimte op stapel staan is het van belang dat daar draagvlak voor is onder de omwonenden.  Als dat niet

#Mindey

@mindey