Als je zonnepanelen op je woning hebt, wek je duurzame energie daarmee op. Je kan dit inzetten voor het gebruik van elektrische apparaten in huis. Toch komt het vaak ook voor dat je meer energie opwekt dan dat je in werkelijkheid gebruikt. Met een thuisbatterij kun je deze energie opslaan, zodat jij nog zuiniger met je opgewekte energie kan omgaan. In deze blog lees je alles over het gebruik van een thuisbatterij.
Verschillende soorten thuisbatterijen
Je hebt verschillende soorten thuisbatterijen op de markt. Met elke thuisbatterij sla je in ieder geval efficiënt je zelf opgewekte stroom op, maar alle soorten batterijen hebben weer andere voor- en nadelen. De lithium-ion batterij is een van de meest voorkomende thuisbatterijen. Dit is een lichte batterij met een lange levensduur. Deze batterij heeft geen specifiek onderhoud nodig. Enkele nadelen van deze batterij is dat deze batterij relatief duur is in vergelijking met andere materialen, dat er sprake kan zijn van capaciteitsverlies en dat deze batterij een verhoogde brandgevoeligheid heeft. Een alternatief voor de lithium-ion batterij is de zoutwater batterij. De zoutwater batterij is, zoals je misschien al verwachtte, een milieuvriendelijke optie. De zoutwater batterij bestaat uit een krat gevuld met zoet en zout water. Door het mengen van beide types ontstaat er elektriciteit. Deze batterij gaat heel erg lang mee, heeft geen capaciteitsverlies, heeft weinig tot een onderhoud nodig en er is geen risico op brand of explosies. Een nadeel van deze batterij is de grote ruimte die de batterij in beslag neemt. Daarnaast levert deze batterij wel minder goede prestaties in vergelijking met een lithium-ion batterij. Ten slotte zijn er nog loodzuur batterijen. Deze bestaan al erg lang en hebben een hoge energieopslag. Het is wel een grote en zwarte thuisbatterij. Deze accu gaat gemiddeld wel minder lang mee.
Welke batterij past dan bij jou?
Welke batterij jij het beste kan kiezen is afhankelijk van een aantal factoren. Zo moet je onder andere letten op de opslagcapaciteit, het aantal laadcycli, de prijs en de omvormer. De opslagcapaciteit moet in verhouding zijn met je energieverbruik en de capaciteit van je zonnepanelen. Daarnaast is het aantal laadcycli belangrijk, omdat het aantal laadcycli bepaalt hoelang de batterij mee gaat. De prijs van de batterij is natuurlijk ook belangrijk. Afhankelijk van je budget kun je een duurdere of een goedkopere batterij aanschaffen. Wanneer je de batterij past aanschaft nadat je zonnepanelen geïnstalleerd hebt, heb je een omvormer nodig. Informeer hierover bij een installateur, want deze zal precies weten of jij een omvormer nodig hebt en wat voor een omvormer je dan nodig hebt.
Waarom kiezen voor een thuisbatterij?
Na het lezen van al deze informatie rest er jou waarschijnlijk nog wel een vraag. Waarom zou ik eigenlijk een thuisbatterij aanschaffen? De aanschaf van een thuisbatterij kan relatief duur zijn, maar het heeft zeker zo zijn voordelen. Met een thuisbatterij verdubbel je ongeveer het gebruik van je duurzame energie. Zo betaal je dus nog minder aan je energieleverancier. Bovendien ben je dus minder afhankelijk van de schommelende prijzen, en hoef jij minder op te letten als de prijzen even heel hoog staan. Valt de stroom uit? Dan zit jij nog steeds lekker warm, want je kan dan jouw opgeslagen energie gewoon gebruiken. Ten slotte is het natuurlijk beter voor het milieu, wat ook heel erg belangrijk is. Nog niet overtuigd? Lees dan nog meer informatie over thuisbatterijen op Thuisbatterij-expert.nl.